Paardje.jpg (36945 bytes)haflingers.jpg (14020 bytes)Paardje.jpg (36945 bytes)

   Paardenmelk

't W u l l e m i n h o f
Start ] Geschiedenis ] Fokkerij ] Ceremonie ] Huifwagentochten ] Lidmaatschap ] Mencursus ] [ Paardenmelk ] Winkel ] Menroutes ] Nieuws en Foto's ] Kalender 2012 ] Te koop ] Links ] Contact en Informatie ]

 

Dat de v.z.w. 't Wulleminhof meer is dan een promotie van de mensport zal u wellicht al duidelijk zijn. In het kader van de fokkerij met de haflingers komt ook het fenomeen "paardenmelk" aan bod. U vraagt zich waarschijnlijk af of we bij deze zin niet te diep in het glas hebben gekeken. Nee, u leest het goed.

Sinds enkele jaren is het gegeven 'paardenmelk' ook in onze contreien aan een opmars begonnen. Het gebruik van paardenmelk is reeds lang bekend. Vooral in AziŽ en de diverse steppevolkeren wordt dit natuurproduct aangewend als geneeskrachtig en volwaardig voedingsmiddel. De consumptie van paardenmelk, die vroeger ingeburgerd was, maar met de jaren helaas in ongebruik was geraakt, werd recent herontdekt. Landen als Duitsland en Oostenrijk lopen voorop binnen Europa, maar ook BelgiŽ ontdekt opnieuw de unieke werking van paardenmelk. Een reportage tijdens het populaire VRT-programma 'de Schalkse Ruiters' was aanleiding voor veel mensen om dit fenomeen van nabij te volgen.

De paardenmelk lijkt qua samenstelling heel erg op de menselijke moedermelk. Ze is rijk aan vitamines (A, B1, B2, B6 en uiteraard ook vitamine C).  Naast deze vitamines vormen ook ijzer en de rijkelijk aanwezige albumine, wat de melk veel beter verteerbaar maakt, voor een uniek en voedzame samenstelling. Bovendien is de melk arm aan vetten die bovendien onverzadigd zijn.

Paardenmelk zorgt voor de aanmaak van goede bacteriŽn in het lichaam waardoor b.v. de darmflora wordt hersteld, de weerstand wordt verhoogd en het energie-potentieel wordt aangewakkerd. Paardenmelk ondersteunt het lichaam bij b.v. Chemo-kuur, en veroorzaakt een algemene zuivering van het bloed. Ook bij de ondersteuning en de vorming van de huidstructuren en eventueel in de voeding van jonge kinderen is merriemelk zeker op z'n plaats.

Voor gezonde mensen volstaat af en toe een kuur van 1 maand. Bij ziektes en ongemakken, kan er na de eerste 14 dagen een lichte verergering optreden, door het uitdrijven van alle afvalstoffen. Hier moet men echter doorgaan tot alle ongemakken verdwenen zijn. Daarna kan er stilaan worden afgebouwd. Bruusk de melk-consumptie stoppen is niet aan te raden. Paardenmelk geneest uiteraard geen ongeneeslijke ziektes, maar kan de klachten wel aanzienlijk verminderen.

Een kuur bestaat uit 30 potjes van 1/4 liter vers ingevroren gezuiverde en gefilterde paardemelk. Ontdooien gebeurt best in de koelkast. De melk mag worden opgewarmd, maar nooit boven de 37įC en alleen 'au bain marie'. Bij hogere verhitting gaan de unieke samenstelling verloren en verliest het natuurproduct zijn volwaardig effect. Na het ontdooien vindt u kleine witte vlokjes terug in het potje. Deze ontstaan door kristalisatie van de melksuikers (lactose) en moeten mee worden gedronken, na eventjes te hebben geroerd.