Paardje.jpg (36945 bytes)haflingers.jpg (14020 bytes)Paardje.jpg (36945 bytes)

   Mérens

't W u l l e m i n h o f
Start ] Omhoog ] Haflinger ] [ Mérens ]

 

" CHEVAL DE MERENS "

2.1  Inleiding

Naast de Haflingerpaardjes zijn er in ’t Wulleminhof sinds een paar jaar ook Mérenspaardjes terug te vinden. Ze zijn robuust, veelzijdig en sober in onderhoud. Net zoals de Haflinger kan men ze zowel onder het zadel als in het tuig gebruiken.

Mérens zijn onvermoeibare bergpaarden met een heel goed karakter.

2.2  Herkomst

De mechanisatie maakte het paard overbodig en eind de jaren zestig was het ras bijna uitgestorven. Enkele fokkers en de staatsstoeterij van Tarbes hebben de Mérens van het verdwijnen kunnen redden.

De officiële naam is “ Cheval de Mérens “ of in het kort “ Mérens “, naar het klein dorpje Mérens-Les-Vals, in de buurt van het oude kuuroord Ax les Termes, hoog in de Pyreeën, waar de wortels van het paardenras liggen. Inmiddels lopen er ruim vierduizend op de wereld rond.

Het grootste deel van de fokkers zijn in Frankrijk, regio Midi-Pyreneeës, maar ook in Nederland, Italië, Duitsland, Zwitserland. Nederland en Italië hebben beiden een eigen stamboek. België sinds juli 2006.

De Mérens wordt in Frankrijk vaak in kudde verband gehouden en lopen van mei tot oktober hoog in de bergen, onder leiding van een merrie met een bel om, zo kan de eigenaar gemakkelijk zijn kudde traceren.

De Mérens zouden wel eens nazaat kunnen zijn van de paardjes die men op de 13.000 jaar oude rots tekeningen in de grotten van Niaux teruggevonden heeft.

2.3    Exterieur

2.3.1  Hoogte

De gewenste stokmaat bedraagt voor de hengsten een gemiddeld van 1.47 m. en voor de merries 1.45 m.

Toch is het variabel tussen de 1.35 m. en de 1.50 m.

2.3.2     Kleur

De Mérens behoren officieel zwart te zijn, de zwarte beharing moet zijdeachtig en van goede fijne kwaliteit zijn. De manen zijn vol, vaak gekruld en stug aanvoelend. Daarbij kan de manekam enkel of dubbel zijn.

Een witte aftekening aan het hoofd is toegelaten maar het moet een uitzondering zijn. In de zomer kunnen de zwarte Mérens paarden een rossige gloed krijgen door inwerking van de zon. Heel enkel komt het voor dat er een voskleurige Mérens geboren wordt. In Nederland is dit tot 1999 slechts 5 keer voorgekomen. Een vos wordt niet in het stamboek opgenomen.

2.3.3         Bouw

De hals is van gemiddelde lengte, goed geplaatst en met een lichte hoofdaanzet. De borst is goed diep en de schouder van gemiddelde lengte en voldoende schuin.

De schoft moet voldoende ontwikkeld zijn en naar achteren doorlopend. De rug is breed en voldoende gespierd, lendenen breed, goed gespierd en vloeiend verbonden met de overige onderdelen. Het kruis is rond en de flanken goed gevuld en diep.

2.3.4  Hoofd

Het hoofd is edel en uitdrukkings vol. Het voorhoofd is vlak en breed. De oren zijn vrij kort, van binnen goed behaard en fraai van vorm. De ogen duidelijk naar buiten komend en levendig met een zachte uitdrukking.

2.3.5 Benen

Het beenwerk bestaat uit goed ontwikkelde gewrichten, hard en droog. Vooraan heeft het een goede gespierde onderarm en achter voldoende ontwikkelde broekspieren. De hoeven zijn breed met zwart gepigmenteerde harde hoorn.

2.3.6  Gangen

Als koetsier zit U gebeiteld achter de bergsterkte en onvermoeibare Mérens.

Als ruiter zult u de gelijkmatige en vlakke gangen snel weten te waarderen, ze staan garant voor efficiënt energiegebruik en de aangespannen Mérens zal u niet gauw in de steek laten. Door de al genoemde vlakke en regelmatige gangen maken de Mérens ook aangenaam tot voltige paard.

2.3.7  Karakter

Doordat ze geboren zijn om in de bergen te verblijven, hebben ze instinctief een bedachtzaam karakter. Paniekreacties zouden immers kunnen ontaarden in een dodelijke val in de ravijn. Dit kalme karakter is één van de meest gewaardeerde eigenschappen van de Mérens. Het is een paard die graag werkt.

Voor een pittige dagtocht draait de Mérens zijn hoeven niet om.

2.3.8    Gebruiksmogelijkheden

De Mérens is het perfecte recreatiepaard voor grote kinderen en volwassenen. Nu wordt de Mérens bijzonder veelzijdig gebruikt. Zowel aangespannen (recreatief en men-wedstrijden) als onder het zadel (voltige, western enz. ). Het heeft een succes volgebruik in de Endurence sport dit onderstreept de uithoudingsvermogen.

In de laatste tien jaar hebben meermaals Mérens aanspanningen de titel Kampioen van Frankrijk  gewonnen.

Ook in Nederland spelen ze mee op de hoogste trede van de basiswedstrijdsport.  Bovendien is het voor de Mérens paarden mogelijk om binnen het Stamboek een zadel en/of menproef af te leggen waardoor het dier op keuringen een hoger predikaat krijgt.

Wilt u dressuurmatig rijden, kies dan voor een moderne rijtypische Mérens.