Paardje.jpg (36945 bytes)haflingers.jpg (14020 bytes)Paardje.jpg (36945 bytes)

   Haflinger

't W u l l e m i n h o f
Start ] Omhoog ] [ Haflinger ] Mérens ]

 

HET HAFLINGERPAARD

1.1         Inleiding

v.z.w. ’t Wulleminhof koos heel bewust voor de haflinger. Het is een paard die dicht bij de mensen staat, betaalbaar en sober in onderhoud. Het is bovendien geen erg groot paard zodat het zowel jong en oud ter dienst kan zijn. Daarbij is hij zeer veelzijdig en kan zowel onder het zadel als in het tuig gebruikt worden. De haflinger staat zijn mannetje.

1.2         Paard of pony?

Dé vraag! Is het nu haflingerpaard of haflingerpony? Algemeen wordt aangenomen dat alle paarden met een stokmaat van minder of gelijk aan 1,48 m. behoren tot de pony’s. 1,48 m. lijkt misschien een gekke maat, maar deze is gebaseerd op de Engelse inch. Een inch is ongeveer 2,48 cm. Pony’s zijn dus maximaal 60 inches. Een andere maatstaf om pony’s van paarden te onderscheiden, biedt de lichaamsbouw. Vergeleken met hun hoogte hebben pony’s meestal een diepere romp dan paarden. Ze bewegen zich ook anders.

Naar mijn mening vind ik dat haflingers meer een paarden- dan een ponylichaam hebben. Daarom noem ik ze haflingerpaarden, ook al zijn sommigen onder hen kleiner dan 1,48 m.

1.3         Herkomst

Oorspronkelijk is de haflinger afkomstig uit Italië, meer bepaald uit het dorpje Hafling. Hij werd in de 19 de eeuw gefokt uit een Shagya-Arabische hengst en een Tiroler landmerrie. Het centrum van de haflingerfokkerij is inmiddels verhuist naar Oostenrijk, Noord-Tirol. Hier probeert men een moderne, veelzijdige en zo zuiver mogelijke haflinger te fokken. Het paard is technisch gezien een koudbloed, maar door zijn aderen stroomt zowel bloed van de Arabier, de Huçul, de Noriker, de Bosnische Pony en het Zwarte Alpenpaard.

Alle in Oostenrijk gefokte haflingerpaarden dragen het brandmerk van de Edelweiss, met in het midden de letter ’H’. Hierdoor worden ze soms ook wel Edelweisspony’s genoemd.

 

1.4            Exterieur

1.4.1           Hoogte

De schofthoogte op volwassen leeftijd (6 jaar) is als volgt:

-        merries van 1,36 m. tot 1,47 m.

-        hengsten van 1,38 m. tot 1,50 m.

Deze waarden dienen met een korreltje zout genomen te worden. Daar men steeds naar grotere haflingers begint te streven, zijn er nu reeds paarden van 1,50 m. en meer.  

1.4.2           Kleur

De haflinger onderscheidt zich door zijn bijzondere vos- of palominokleur. Het oudere, zwaardere type heeft een donkere kleur dan de moderne haflinger. Alle vostinten zijn toegelaten. Men streeft naar weinig wit aan de benen. De haflinger heeft lichtblonde manen en staart. Aan de manen mag nooit geknipt worden, alleen mogen ze worden getrokken. De staart mag ook niet geknipt worden, alleen als hij te lang wordt en dan mag hij niet recht gesneden worden.

1.4.3           Hoofd

Het edele hoofd van de haflinger verraadt zijn volbloedafkomst. Men ziet soms een weinig snoekshoofd, zoals de Arabische volbloed. Wijd open neusgaten en kleine, beweeglijke oren geven het hoofd een levendige vriendelijke uitstraling. Het meest opvallende zijn de ogen, ze zijn groot en stralen. Men zegt wel eens dat de haflinger sprekende ogen heeft, wat ik zeker kan beamen.

1.4.4           Benen

De haflinger heeft sterke, harde droge benen met correcte standen. Droge benen wil zeggen dat de pezen en gewrichten goed zichtbaar zijn. De voorarmen zijn tamelijk lang en goed gespierd. Voorknieën zijn zuiver, in rechte lijn met de voorarm en pijp. De pijpen zijn eerder kort, maar zuiver met goed uitkomende en sterke pezen. De hoeven zijn eerder klein, maar bijzonder hard en gezond. Kenners zeggen soms dat de haflinger ijzersterk beenwerk heeft.

1.4.5           Gangen

De haflinger heeft bijzondere stuwende en krachtige achterhand. Stap en draf zijn ruim, vlot en soepel. Het lijkt soms of hij dravend het grondoppervlak niet raakt net of hij zweeft.

1.4.6           Karakter

Als aangespannen paard of onder het zadel beschikt de haflinger over heel wat positieve eigenschappen. Omdat het zeer leergierig is, stelt het weinig problemen om het op te leren. Door zijn eerlijk en aanhankelijk karakter, toont het een grote bereidheid tot het werk. Mede door zijn fijne en gevoelige mond leent de haflinger zich zelf goed tot dressuur, zowel onder het zadel als aangespannen. Zijn uithoudingsvermogen spreekt tot de verbeelding. Moeiteloos legt dit paard lange en zware ritten af. Ook om een keer zijn kracht te tonen op een zwaar terrein, zit het niet verlegen. Eens je zijn vertrouwen gewonnen hebt, gaat het voor z’n baas tot het uiterste.

Zoals bij ieder dier, moet je erop toezien dat je hem niet verwent, want dan zou hij wel eens de overhand kunnen nemen. Het heeft geen zin een gevecht aan te gaan met een paard, zijn kracht is veel groter dan die van de mens. Behandel hem respectvol en zie hem als je vriend, dan doet hij dat ook met jou.

1.4.7   Gebruiksmogelijkheid

Het haflingerpaard is een uitstekend tuig- en rijpaard. In de mensport kan hij zowel gebruikt worden voor enkelspan, als voor twee- en meerspan. Door hun vrij egaal voorkomen lukt het ook best om er een homogeen span mee samen te stellen; In de recreatieve mensport, als bij elegantiewedstrijden, als zelf in de marathonsport weet de haflinger zijn mannetje te staan. Onder het zadel is de haflinger zeer geliefd en wordt voor veel verschillende takken van de paardesport gebruikt. Het is een paard voor zowel kinderen als volwassen ruiters.